Naslovnica HRHR
08/03/2021 - Media - - in Croatian onlyAkademik Goran Pichler, poznati fizičar kod nas i u svijetu

U najnovijem broju Matematicko-fizičkog lista,  LXXI 3 (2020. – 2021.) izašao je intervju s našim kolegom, akademikom Goranom Pichlerom. Ovaj interesantni razgovor vodio je također naš  kolega dr. sc. Slobodan Milošević.

Goran Pichler rođen je 1946. g. u Zagrebu. Diplomirao je i magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu u Kielu u Njemačkoj s temom iz atomske i molekularne fizike. Bio je direktor Instituta za fiziku Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Odjela za fiziku ioniziranih plinova. Bio je voditelj niza domaćih i međunarodnih projekata. Član je Američkog društva za fiziku, engleskog Instituta za fiziku, Europskog društva za fiziku, Njemačkog društva za fiziku, Hrvatskog vakuumskog društva, Hrvatskog astronomskog društva,  Hrvatskog fizikalnog društva ( čiji je predsjednik bio u dva mandata, i tada se svesrdno brinuo za unapređivanje i izdavanje Matematičko-fizičog lista).

Ostvario je plodnu međunarodnu suradnju. Održavao je dodiplomsku i poslijediplomsku nastavu na PMF-u u Zagrebu. Održao je brojna predavanja na skupovima najviše razine. Dobitnik je državne nagrade za znanost. Objavio je oko 160 znanstvenih radova u priznatim međunarodnim ćasopisima. Vrlo je aktivan u akademskoj sredini.  Održao je niz predavanja u društvu fizičara, surađuje sa Zavodom za školstvo, sudjeluje u seminarima i drugim oblicima usavršavanja nastavnika fizike. Od 2010. g. je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje trenutno obavlja dužnost tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Cijeli članak pročitajte ovdje: G.Pichler.pdf

mfl 283-3 naslovnica za SN