Naslovnica HRHR
17/01/2017 - Lectures and Workshops - Lectures - in Croatian onlyBungee Physics

U prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog 10. i 11. siječnja ove godine održan je Međužupanijski stručni skup na kojem su sudjelovali nastavnici fizike gimnazija i strukovnih škola iz devet županija. Na skupu su predavanje i radionicu održali dr. Ivica Aviani i Berti Erjavec. Pogledajte video zapis >>

Stručni skup naziva ” Razvoj vještina istraživanja pojava i rješavanje problema” organizirao je dr. Željko Jakopović iz Agencije za odgoj i obrazovanje koji je održao predavanje o istraživačkoj usmjerenoj nastavi i metodama poučavanja. Naš kolega Ivica Aviani  održao je prvu radionicu s predavanjem  pod naslovom ”Istraživanje pojava pomoću pokusa” a kolega Berti Erjavec održao je drugu radionicu s predavanjem pod nazivom ” Istraživačka nastava fizike pomoću suvremenih IKT alata”.

Nastavnici su na prvoj radionici imali priliku iskušati metodu istraživačke nastave fizike na pokusima iz različitih područja fizike,  tako da su sudjelovali u predlaganju, izvođenju pokusa, mjerenju te donošenju zaključaka i modela.

Na drugoj radionici nastavnici su istraživali model Bungee jumpinga pomoću besplatnog alata za video analizu Tracker i programa Geogebra.

Na video zapisu možete vidjeti profesora Darija Mičića koji pomaže u izvođenju pokusa. Tracker prati lutku skakača i prikazuje brzinu crvenim vektorom. Plavom oznakom i vektorom brzine prikazan je model skakača koji uz odgovarajuće fizičke parametre prati lutku. Desno je grafički prikaz brzine skakača (crveno) i modela (plavo).