Naslovnica HRHR
14/05/2019 - Lectures and Workshops - Lectures - in Croatian onlySajam inovacija Ivanić Grad

Ove godine, već tradicionalno, sudjelovali smo po peti puta na događaju gdje mladi daroviti učenici, studenti i inovatori izlažu radove. Sudjelovali smo s dva rada koji su nastali na našem Institutu u okviru projekta ”Zvijezda je rođena”, te za rad ”Ultrazvučna pinceta” osvojili srebrnu medalju.

Izložba inovacija Ivanić Grad I3G održavala se po šesti puta kroz dva dana, 15. i 16. svibnja u hotelu Sport u Ivanić Gradu.

Daroviti učenici 15. gimnazije koji sudjeluju u popularizacijskom projektu ”Zvijezda je rođena” predstavilili su na Izložbi inovacija Ivanić-Grad I3G  dva rada.

Rad pod nazivom ”Supravodljivost” proučavao je ovisnost električnog otpora o temperaturi, te smo prikazali metode mjerenja otpora i temperature pomoću pribora kojeg su izradili sami učenici. Učenici su prikazivali pojave povezane uz niske temperature i magnetsku levitaciju što je posebno bilo zanimljivo mlađim posjetiteljima.  Znanstveni voditelj rada je dr. Damir Dominko, a mentor je Marko Movre, prof.  Cjelokupna aktivnost vezana je uz promociju projekta  KaCIF.

IMG-20190516-WA0002

Učenici uključeni u aktivnost ”Supravodljivost” su: Eva Hudec, Matea Cvetković, Karlo Grgičin, Filip Valjak i Jura Hostić

Rad ”Ultrazvučna pinceta” motiviran je aktalnom Nobelovom nagradom iz fizike za Lasersku pincetu, ali zbog nemogućnosti prikazivanja takvog uređaja izvan prostora Instituta izrađena je akustična pinceta koja koristi ultrazvučne izvore.  Znanstveni voditelj rada je dr. Silvije Vdović, a mentor je Marko Movre, prof.  Cjelokupna aktivnost vezana je uz promociju projekta  CALT.
Rad je osvojio srebrnu medalju, te svima srdačno čestitamo!

IMG-20190516-WA0024

Učenici uključeni u aktivnost ” Ultrazvučna pinceta”: Jelena Jakšić, Nino Mališ Dijanić, Marko Šelendić, Lovro Mužar i Sven Palac.

Poveznica na događaj:
http://www.ivanic-grad.hr/clanci/2019/may/u-ivanic-gradu-otvorena-izlozba-inovacija/