Naslovnica HRHR
03/05/2023 - Lectures and Workshops - Lectures - in Croatian onlyZanimljivosti iz svijeta fizike

Naš kolega Dr. Mario Rakić održao je 17.4. i 21.4.2023. dva predavanja za učenike 7. i 8. razreda u Osnovnoj školi Gradac i u Područnoj školi Drvenik.

Objasnio je da to nije samo bacanje kamena, mjerenje brzine ili računanja trenja… Dao je kratak pregled istraživanja iz raznih  područja fizike,  te o raznim putovima za mnoga današnja tehnološka rješenja.  Koristeći primjer tranzistora, lasera i LED zaslona, izvrsno je prezentirao važnost fizike kao stupa tehnološkog razvoja.

U posljednje vrijeme sve više postaje interdisciplinarna te je njezin doprinos izrazito značajan u razvoju drugih znanost kao što je medicina, biologija, kemija, računarstvo, tehničke znanosti…  Fizika danas ima svoju primjenu u raznim tehnološkim uređajima oko nas. Kao primjer je pokazao LED zaslone koji se koriste u mobitelima, računalima…

IMG-20230503-WA0010

Učenici su saznali čime se sve fizičari bave  i koje su sve zasluge fizike. Naučili su da fizika nije samo ono što uče u školi, nego da ima širok spektar primjene u svakodnevnom životu.

Učenici su se zahvalili dr.sc. Mariju Rakiću na zanimljivom satu fizike i pozvali ga na ponovni susret u njihovu školu.