Naslovnica HRHR
01/04/2015 - Lectures and Workshops - Workshops - in Croatian onlyComputer simulations in a Teaching Physics process

Na XII. Hrvatskom simpoziju o nastavi fizike održanom u Zadru od 30.3. – 1.4.2015. Berti Erjavec održao je dvije  radionice za oko 60 nastavnika fizike iz cijele Hrvatske.

 

Računalna simulacija je računalni program koji simulira ponašanje nekog realnog sustava. Razvoj računalnih simulacija odvijao se paralelno s razvojem računala, a prvi veliki proces koji se nastojao simulirati bio je proces nuklearne eksplozije u okviru projekta ‘Manhatan’ tijekom drugog svjetskog rata. Danas se računalne simulacije zahvaljujući superračunalima koriste u mnogim znanstvenima područjima za izučavanje kompleksnih realnih sustava i predviđanje njihovog ponašanja, kao što su makroekonomska predviđanja, klimatske promjene, stvaranje održive nuklearne fuzije i slično. Kakva je danas situacija u nastavi fizike?

Nitko ne dvoji da je u nastavi fizike potrebno izvoditi pokuse, a pri tome je dobro da sami učenici budu maksimalno moguće uključeni u cijeli proces. Zašto bismo uopće uključivali računalne simulacije u nastavu fizike? Postoji nekoliko dobrih razloga, a jedan je da postoje pokusi koje ne možemo izvesti u školi. Razlozi mogu biti različiti –  jer nemamo potrebnu opremu, jer su pokusi opasni po zdravlje učenika ili su previše dugotrajni i složeni da bi se mogli izvesti tijekom nastavnog sata. Drugi razlog da se izvodi računalna simulacija nekog fizikalnog procesa je mogućnost promjene početnih uvjeta i drugih parametara te zornost koja nedostaje tijekom izvedbe stvarnog pokusa.