Homepage ENEN
11.12.2018. - Mediji - ČlanciNobelova nagrada iz fizike za 2018. godinu – svjetlosna igra objektima i manipulacija laserskim pulsevima

Kolegica dr. Nataša Vujičić i kolega dr. Silvije Vdović napisali su stručni članak o dodijeljenoj Nobelovoj nagradi iz fizike u časopisu Kemija u industriji.

Arthur Ashkin, Gérard Mourou i Donna Strickland ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade iz fizike za njihova revolucionarna otkrića u području laserske fizike. Arthur Ashkin, sa svojih 96 godina, najstariji je dobitnik Nobelove nagrade, koju će podijeliti s prof. Gérard Mourouom s École Polytechnique u Francuskoj i prof. Donnom Strickland sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi. Ashkin je dobio Nobelovu nagradu za otkriće optičke pincete u svrhu zarobljavanja i manipulacije česticama, atomima i živim stanicama. Mourou i Strickland podijelili su nagradu za razvoj tehnike pojačavanja laserskih pulseva – tzv. Chirped Pulse Amplification (CPA), koja je postala standardna tehnika za povećanje energije pulseva u femtosekundnim laserskim pojačalima.

Cijeli tekst pročitajte u pdf formatu na poveznici