Homepage ENEN
13.03.2020. - Mediji - TV emisijeDnevnik SBTV: Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeoroliškim uvjetima u Slavoniji

Novi projekt, čiji je korisnik Veleučilište u Slavonskom Brodu, a partneri Institut Ruđer Bošković i Institutu za fiziku iz Zagreba.

Klimatske promjene utječu na sve aspekte ljudskog djelovanja, a najbolje to znaju poljoprivrednici. Svaka godina nosi svoje izazove kada su agrometeorološki uvjeti u Slavoniji u pitanju i na poljoprivredna znanja i prakse iz prošlosti sve se manje može oslanjati. Potrebne su nove preporuke kako tretirati ratarske kulture, a upravo one će biti rezultat novog projekta kojeg provodi Veleučilište u Slavonskom Brodu pod nazivom “Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeoroliškim uvjetima u Slavoniji”.

Suočeni s sve većim izazovima kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, Veleučilište u Slavonskom Brodu novim projektom financiranim iz fondova Europske unije dati će odgovore, odnosno Prijedloge mjera prilagodbe povrtnih kultura novim agrometeoroliškim uvjetima u Slavoniji.

U projektu jedan od partnera je zagrebački Institut za fiziku. – Naš doprinos u ovom projektu očituje se kroz istraživanja primjene plazme u tretiranju poljoprivrednih kultura i utjecaj na njihov bolji razvoj. Drago mi je da možemo, sinergijski s Institutom Ruđer Bošković, ovdje lokalno potaknuti istraživačke aktivnosti koje su od konkretnog značaja i primjene u poljoprivredi. Plazma je ovdje alat za obradu biološkog alata. Sasvim sigurno ćemo tijekom istraživanja imati situacija u kojima ćemo oštetiti biljku, no krajnji cilj je otkriti parametre koji će dovesti do boljih prinosa – istaknuo je Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku.

 

Događaj je popraćen i u lokanima medijima:
SB PLUS
BRODPORTAL