Homepage ENEN
22.10.2018. - Predavanja i radionice - PredavanjaLaserima do Nobelove nagrade

Institut Ruđer Bošković organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti. Prvo predavanje u ovogodišnjem ciklusu održala je kolegica
dr. Ticijana Ban pod naslovom:“Laserima do Nobelove nagrade”.

Ovogodišnja Nobelova nagrada slavi lasere i njihovu iznimnu važnosti za naše društvo. Nagradu su podijelili Arthur Ashkin za izum optičke pincete i njezinu primjenu u biologiji te Gérard Mourou i Donna Strickland za stvaranje ultra-kratkih pulseva velike snage.

Optičke pincete temelje se na sili zračenja, a omogućile su zarobljavanje, premještanje i upravljanje česticama bez njihovog oštećenja. Ashkin je primijenio optičke pincete na proučavanje virusa i bakterija čime je otvoreno novo područje istraživanja u biofizici i biologiji. Druga polovica nagrade dodijeljena je za izum tehnike “Chirped pulse amplification – CPA” koja je omogućila stvaranje vrlo snažnih pulsnih lasera koji se danas osim u znanstvenim istraživanjima uvelike koriste u medicini, industriji materijala i novim izvorima energije.

Dr. Ban je u svom predavanju predstavila dobitnike ovogodišnje Nobelove nagrade te objasnila važnost njihovih otkrića za znanost i primjenu u svakodnevnom životu.