Homepage ENEN
01.10.2019. - Predavanja i radionice - PredavanjaEuropska noć istraživača

Sudjelovali smo u programu najveće europske manifestacije popularizacije znanosti koja se održala u petak,  27. rujna od 17 – 22 sata.

 

Europska noć istraživača u Zagrebu se održala na Europskom trgu uz veliki broj posjetitelja, i veseloj atmosferi, vjerojatno dijelom i zbog lijepog i toplog vremena.

Institut za fiziku sudjelovao je s dvije aktivnosti, laserskom harfom i nitroledom (sladoled spravljen pomoću tekućeg dušika).  Aktivnosti vezane za lasersku harfu vodili su dr. Silvije Vdović i dr. Mario Rakić uz pomoć mladog znanstvenika Matea Forjana. Mario Rakić se dodatno angažirao s vlastitim robotom (baloon killer) kojim je laserom bušio balone.

Aktivnosti vezane za nitroled vodio je dr. Damir Dominko uz pomoć Suzane Jurički i mlade znanstvenice Martine Dragičević. Toj aktivnosti pridružio se i dr.Damir Starešinić te u praksi pokazao veliki talent za popularizaciju znanosti, koji ćemo u buduće više koristiti :)

I na kraju, puno hvala mladim snagama iz 15. Gimnazije koji su u sklopu programa ”Zvijezda je rođena” predstavili svoje aktivnosti – Evi Hudec, Matei Cvetković, Juri Hostiću, Filipu Valjku i Karlu Grgičinu koji su uspjeli napraviti i podijeliti preko 600 sladoleda i potrošiti 40 L tekućeg dušika te nas natjerati da se tri puta vraćamo po dušik na IF :)
Aktivnostima na Noći istraživača koordinirao je Berti Erjavec.
Više o samom događaju na službenoj mrežnoj stranici te na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram
Twitter

Hvala za fotografije Mariju Juričiću i Marku Movreu  :)