Homepage ENEN
06.12.2022. - Predavanja i radionice - PredavanjaPosjet OŠ "Mijat Stojanović"

U ponedjeljak 5.12.2022. posjetili su nas nastavnici OŠ “Mijat Stojanović” iz Babine Grede u sklopu njihovog projekta “Mogućnosti pametnog sela”.

Nastavnici uključeni u ovaj vrijedan europski projekt pod upravom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije posjetili su naš Institut. Cilj njihovog projekta je jačanje vještina i kompetencija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika kroz obrazovne aktivnosti i studijska putovanja.

Na Institutu za fiziku priređen im je mali program i obilazak Instituta. Uvodni pozdrav održao je kolega Berti Erjavec koji im je ukratko predstavio Institut i njegove najnovije projekte i znanstvene aktivnosti.

Kolegica Ines Dukić, prof. i kolega Marko Movre, prof. iz 15. gimnazije Zagreb predstavili su im suradnju između naših institucija kroz projekt “Zvijezda je rođena”. Govorili su o različitim aspektima suradnje iz perspektive nastavnika.

Zatim su učenici koji sami sudjeluju u projektu prikazali svoje radove koji su trenutno u tijeku.  Uslijedila su pitanja i zanimljiva diskusija.

Nakon predavanja uslijedio je obilazak nekoliko laboratorija na Institutu. Laboratorij za istraživanje magnetskih svojstava predstavila je kolegica dr. Mirta Herak. Kriogeno postrojenje predstavila je kolegica dr. Nikolina Novosel. Laboratorij za laserske plazme predstavila je kolegica Rafaela Radičić, a Laboratorij za ultrabrzu spektroskopiju dr. Silvije Vdović. Nekoliko suvenira izradio je za poklon gostima pomoću laserske gravirke dr. Mario Rakić, a na kraju je, prije ispraćaja, uslijedila kratka okrjepa uz kavu i sokove.