Homepage ENEN
25.04.2023. - Predavanja i radionice - PredavanjaSvjetski kvantni dan

Hrvatska se priključila obilježavanju Svjetskog kvantnog dana u organizaciji Instituta za fiziku i Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu kroz predavanja naših kolegica dr. Ticijane Ban i dr. Nataše Vujičić.

IMG-20230419-WA0005

Svjetski kvantni dan pokrenuli su znanstvenici iz više od 65 zemalja s ciljem promocije i razumijevanja kvantne znanosti i tehnologije u današnjem i budućem okruženju. Dan se obilježava 14. travnja, ali i nekoliko tjedana oko tog datuma. Povod je broj 4,14 koji je zaokružena Planckova konstanta izražena u eVs. Planckova konstanta je temeljna konstanta koja je neizostavna u kvantnoj fizici.

Na inicijativu naše kolegice dr. Ticijane Ban organiziran je Svjetski kvantni dan u Hrvatskoj te smo se pridružili svjetskoj karti događaja.

U organizaciji prof. Melite Sambolek iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu u srijedu 19. travnja 2023. godine održana su predavanja dr. Ticijane Ban pod nazivom “Hladni atomi i kvantne tehnoligije” i dr. Nataše Vujičić pod nazivom “2D materijali i kvantne tehnologije”.
Osim uživo u prostorima gimnazije domaćina,  predavanja je bilo moguće pratiti i u online okruženju.

Više o događaju na poveznici:
https://worldquantumday.org/events/quantum-technologies-2/

IMG-20230419-WA0009