Homepage ENEN
25.09.2018. - Predavanja i radionice - RadioniceEuropska noć istraživača 2018

Institut za fiziku sudjelovao je u Europskoj noći istraživača koja se održala u petak, 28. rujna 2018. godine na Europskom trgu u Zagrebu. Pogledajte foto album!

Riječ je o projektu u trajanju od 15 mjeseci koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., provodi se između 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima: Agronomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofski fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet. Sudionici u zagrebačkom programu su još i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut ‘Ruđer Bošković’, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.

Laserska harfa
Laserska harfa demonstracijski je pokus za koji je izrađena virtualna harfa koja umjesto žica ima laserske zrake u boji, a radi po principu prijenosa informacije putem svjetlosti. Po uzoru na stvarno glazbalo, laserska harfa proizvodi zvukove prekidom laserske zrake. Posjetitelji će imati priliku interaktivno se igrati ili čak svirati harfu. Aktivnost je vezana uz projekt CALT- Centar za napredne laserske tehnike

Nitroled- sladoled spravljen pomoću tekućeg dušika
Znanstvenici će demonstrirati izradu sladoleda pomoću tekućeg dušika gdje brzina smrzavanja utječe na veličinu kristala u sladoledu zbog čega sladoled ima finu teksturu te je posebno ukusan. Planira se izrada sladoleda tijekom noći i dijeljenje sladoleda posjetiteljima. Aktivnost je vezana uz projekt KaCIF – Kriogeni centar Instituta za fiziku.

Program Noći istraživača (pdf)