Homepage ENEN
30.09.2021. - Predavanja i radionice - Radionice10. Znanstveni piknik

U petak,24.9.2021. tradicionalno smo sudjelovali na 10. Znanstvenom pikniku održanom u Gornjoj Stubici. U programu smo sudjelovali zajedno 15. gimnazijom iz Zagreba, predstavljajući program aktivnosti Zvijezda je rođena. Bilo je zabavno!

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Program s kojim smo sudjelovali na pikniku temelji se na prikazu pojedinih aktivnosti programa popularizacije znanosti  “Zvijezda je rođena”  prilagođeno zahtjevima i mogućnostima piknika.

U programu na Znanstvenom pikniku su sudjelovali dr. Silvije Vdović, dr. Mario Rakić, dr. Damir Dominko, Virna Kisiček, Ana Senkić i Berti Erjavec.  Iz 15. gimnazije sudjelovali su daroviti učenici i profesorica Ines Dukić.

· LASERI U PRIMJENI
Predstavili smo princip rada lasera, različite tipove lasera i njihovu primjenu u današnjem svijetu. Prikazali smo i demonstrirati nekoliko vrsta lasera. Upoznalismo posjetitelje s mogućim opasnostima od laserske svjetlosti. Pomoću posebnog alata (laserske gravirke) prikazali smo mogućnosti lasera u primjeni, te smo za posjetitelje radili individualizirano graviranje na promotivnom materijalu.

· NANOČESTICE U PRIMJENI
Upoznali smo posjetitelje s pojmom nanočestica, procesom njihovog dobivanja i primjenom u znanosti i industriji. Prikazali smo različite koloidne otopine nanočestica i njihovu primjenu. Posebno smo prikazali primjenu u agronomiji i dobivanju boljih sorti biljaka i sjemena.

· NITROLED
Spravljali smo sladoled pomoću tekućeg dušika, te ga dijelili posjetiteljima objašnjavajući proces dobivanja sladoleda na vrlo niskim temperaturama. Fizika sladoleda je složena i multidisciplinarna.