Naslovnica HRHR
10/03/2016 - Open days - Open day 2016 - in Croatian onlyLaboratoriji

L1 –  Plazma
Laboratorij za lasersku spektroskopiju hladne plazme
Dean Popović

libs-primjene

Sunce je plazma, Zemljina magnetosfera je plazma, rep kometa je plazma, munja je plazma. Plazma je u štednim lampama, u plazmi se grade integrirani čipovi i solarne ćelije, plazmom se vari, reže, buši, plazmom se sterilizira plastika.

L2 – Nano-Cafe
Laboratorij za fiziku površina
Borna Pielić i Ivan Jedovnicki

DSCF2543

U Laboratoriju za fiziku površina i poduprtih nanostruktura kreiramo nove materijale i bavimo se njihovim svojstvima do u “najsitnije” detalje. Nama su bitna svojstva materijala na nano-skali koja se tiču rasporeda atoma u tim novim strukturama.
Materijal koji je u centru trenutnih istraživanja je grafen, jedna atomska ravnina ugljikovih atoma, materijal sa velikim potencijalom za primjenu u elektronici, solarnim ćelijama, senzorima, bio-medicini, …

L3 – Kriogene tekućine
Kriogeno postrojenje Instituta za fiziku
Tomislav Ivek

LN_2

U svemiru je vrlo hladno, no i u mnogim našim laboratorijima možemo postići “svemirski” niske temperature zahvaljujući Kriogenom postrojenju Instituta. Ovaj postav služi za ukapljivanje tekućeg dušika čija temperatura iznosi – 196°C te tekućeg helija čija temperatura iznosi -269°C! Čemu sve služe te tekućine i što sve možemo s njima, saznat ćete posjetom ovom postrojenju.

L4 – Neuroznanost
Laboratorij za biološku fiziku
Danijel Grgičin

milly-eeg2

Što je svijest? Da li je novorođenče svjesno sebe? Ako ne, u kojoj dobi postanu svjesne? Da li pas ima svijest, a mačka? Opće prihvaćeno je da je izvor svijesti u mozgu, ali da li je to zbog njegove kompleksnosti ili je ipak svijest fundamentalno svojstvo materije? Ako je zbog kompleksnosti da li su onda i mobiteli pokretani kompleksnim čipovima svjesni?

Sva ova pitanja više nisu samo u domeni filozofije nego je i neuroznanost razvila tehnike i metode koje daju odgovore na ova pitanja.

L5 – Ferotekućine 
Laboratorij za magnetsku ac susceptibilnost
Matija Čulo

Posjetitelji laboratorija upoznati će prvu magnetičnu tekućinu nazvanu ferotekućina. Ta, na prvi pogled sasvim obična crna uljasta tekućina, u magnetskom polju postaje snažno magnetizirana i poput željezne piljevine giba se u smjeru porasta magnetskog polja, a njena dotad ravna površina poprima složeni oblik s mnoštvom šiljaka podsjećajući tako na nešto što bi se moglo vidjeti samo u filmovima znanstvene fantastike.