Homepage ENEN
12.11.2005. - Otvoreni dani2005

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 10. lipnja 2004. prihvatila rezoluciju A/RES/58/293 (čiji supredlagač je bila i Republika Hrvatska) kojom je 2005. godina proglašena Međunarodnom godinom fizike. Predložen je niz manifestacija, u kojima sudjeluju i druge institucije (Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, Fizički i Geofizički odsjeci Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu), te studenti fizike i učenici, a umjesto jednog Otvorenog dana bio je cijeli Tjedan fizike.

2005. godina se također naziva i Einsteinova godina, jer se navršava točno stotinu godina od kada je Albert Einstein objavio svoja tri epohalna znanstvena rada koji su bitno utjecali na razvoj fizike i doveli do brojnih primjena koje su danas dio naše svakodnevnice. Bili su to radovi o Brownovom gibanju (gdje su uvedene nove postavke o postojanju atoma), fotoelektričnom efektu (gdje je postulirana korpuskularna priroda svjetlosti) te specijalna teorija relativnosti (s novim konceptima vremena i prostora te energije i mase).

Međunarodna godina fizike 2005. obilježava annus mirabilis 1905 i slavi genijalnost Alberta Einsteina. No ona treba biti i prilika da se skrene pozornost na važnost fizike i prirodoslovlja u svakodnevnom životu. Opadanje stupnja razumijevanja fizike u javnosti te interesa za studiranjem fizike je, početkom 21. stoljeća, prisutno u cijelom svijetu. Istovremeno, činjenica je da rješavanje bitnih globalnih problema (proizvodnja energije, zaštita okoliša i ljudskog zdravlja) teško može napredovati bez razvoja i doprinosa fizike. Trebamo uvjeriti sve da naša današnja temeljna istraživanja predstavljaju osnovu neophodnih tehnologija u budućnosti.

Aktivnosti obilježavanja Medunarodne godine fizike u Hrvatskoj odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića i supokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a koordinira ih Hrvatsko fizikalno društvo (HFD) kao krovna nacionalna strukovna udruga. Predložen je niz manifestacija, u kojima sudjeluju i druge institucije (Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, Fizički i Geofizički odsjeci Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu), te studenti fizike i učenici.

Brošura (pdf)

Službene stranice Svjetske godine fizike