Naslovnica HRHR
02/03/2016 - Projects - in Croatian onlyDigital holography for gifted students

Institut za fiziku motiviranim i darovitim učenicima XV. gimnazije u Zagrebu od 2011. godine temeljem Sporazuma o suradnji omogućava istraživanje različitih tema u znanstvenom laboratorijskom okruženju. Tema je rađena u okviru programa Zvijezda je rođena. >>

Znanstvenici Instituta za fiziku osmislili su prikladne  znanstvene aktivnosti koje se  provode u laboratorijima Instituta u suradnji s učenicima i nastavnicima fizike XV. gimnazije.

Program digitalne holografije već niz godina vodi dr. Nazif Demoli s Instituta za fiziku  u suradnji s profesoricom Bernardom Mlinarić iz 15. gimnazije. Daroviti i motivirani učenici iz 15. gimnazije u Zagrebu već nekoliko godina u  Laboratoriju za digitalnu holografiju Instituta za fiziku upoznaju se s osnovama holografije. Zahvaljujući laboratorijskim uvjetima  i dostupnoj visokoj tehnologiji te pomoći znanstvenika istražuju vlastitu temu, te stvaraju holograme.

Tako su proteklih godina istraživali različite teme: kvalitetu slušalica dostupnih na tržištu, kvalitetu mobitela, glazbenih instrumenata i slično.

Školske godine 2015./16. učenici istražuju  temu Određivanje koeficijenta linearnog rastezanja pomoću holografske interferometrije (link) i Optičko raspoznavanje biometrijskih značajki lica (link).

Za temu Optičko raspoznavanje biometrijskih značajki lica osvajaju zlatnu plaketu na Međužupanijskoj izložbi inovacija u Ivanić-Gradu (link) i drugu nagradu na Međunarodnom natjecanje istraživačkih projekata u Istanbulu, Turska (link).

Rezultate prijašnjeg istraživanja pogledajte ovdje:    Holografija_2014/15

holografija