Homepage ENEN
27.09.2013. - ProjektiNoć istraživača 2013 (EUFP7)

U petak, 27. rujna 2013., u večernjim satima održala se Noć Istraživača u tri naša najveća grada: Zagrebu, Splitu i Rijeci. Događaj je sufinanciran sredstvima EU.

Noć istraživača održavala se istodobno u tristotinjak gradova i 35 zemalja širom Europe. Glavna tema Noći istraživača 2013. u Hrvatskoj je bila “Znanost i tehnologija u službi života i zdravlja”. Cilj projekta je približiti istraživače i njihov rad i život javnosti te pokazati da su oni obični ljudi koji imaju interese poput svih ostalih ljudi, ali uz to rade vrlo interesantan i zahtijevan posao.

Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme – FP7), za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Uz Agenciju kao koordinatora projekta, u organizaciji ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj kao partnerske institucije sudjelovale su najveće hrvatske znanstvenoistraživačke institucije u tri najveća hrvatska grada: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Tehnički fakultet u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Institut za fiziku i Institut Ruđer Bošković, te Društvo znanost.org.

Institut za fiziku sudjelovao je na događaju kroz predavanja T. Vuletića Hollywood Physics i P.Pervana Fizika sladoleda te istraživačke postaje: Nanotrampolin(M.Kralj, I. Šrut Rakić, I.Delač Marion), Mekana nanoznanost (T.Vuletić, D. Grgičin, S. Dolanski), Laseri u službi zdravlja (T.Ban, D. Aumiler, S. Vdović), Plazma medicina (D.Kos,Z.Kregar i M.Bišćan) te Nitroled (M.Čulo i G.Gatalica). Koordinator aktivnosti Instituta za fiziku bio je B. Erjavec. Više detalja o samom događaju pogledajte na http://noc-istrazivaca.hr ili na facebook stranici .

Foto album >>

O događaju su izvještavale razne televizijske kuće i mediji:
Dnevnik nova TV
Dnevnik 3 (HTV)
Mreža TV
Dobro jutro Hrvatska (HTV)